Tuesday, October 25, 2016

Pulau Langkawi Part 4 : Bubur Sejuk Beku

Assalamualaikum semua, 

  Mama kita baru beli vacuum flask dan food jar, sebab mama kita kata comel, ada dua warna , biru dan pink...tapi biru dia macam nak ke hijau-hijau sikit...harga promo untuk kombo vacuum flask dan food jar RM69.90...mama kita kata kalau whatsapp FOODJARCUTE ke 0195555740...mama kita kasi diskaun 5% dan percuma pos semenanjung...acik-acik yang mata dia macam mata mama kita...semua benda comel...cepat-cepat whatsapp, okehh..

kita nak kongsi cara nak guna food jar...
1. Basuh dan steril dengan air panas
2. Keringkan
3. Masukkan bubur pada suhu bilik dan air panas / masukkan bubur panas dalam food jar
4. Cepat-cepat tutup..hehe...
5. Buka tutup bila nak makan bubur...samada makan terus dari food jar atau pindah ke bekas lain..jika makan terus dari food jar , hati-hati..panas...biarkan sejuk seketika dan baru boleh makan
 
carta suhu...boleh tahan sampai 12jam...tapi tinggal panas demam kura-kura je lah...huhu
bubur frozen, suhu bilik ye mama-mama
masukkan air yang betul-betul panas ye acik-acik..kalau air tak panas bila nak makan nanti,makan bubur sejuk la jawabnya..hehe
gigih buat bubur sejuk beku untuk bawa ke perlis dan langkawi...tapi dapat 5bag ini sahaja...tengah syok kisar...mesin pengisar pulak rosak...adehhh...dugaan betul...terpaksa minta kakak ipar buat bubur bawak dari ipoh...risau tak cukup...


pagi-pagi, sebelum jalan-jalan  ke cable car/pekan kuah/komplek HIG la bagai...panaskan bubur letak dalam food jar...mudah...bila tengahari kita behenti untuk makan...boleh suap anak makan bubur...anak kenyang ibu senang...

**jom like FB/ follow INSTAGRAM : big4pocket
ada jual breastpump, cooler bag, ice pack, kelengkapan penyusuan dll.


Alhamdulillah dan syukur, segalanya dengan izin-Nya

Sunday, October 23, 2016

Pulau Langkawi Part 2 : Senarai Semak Persediaan Ke Pulau Langkawi

Assalamualaikum semua,

#throwback pergi langkawi bulan dua tahun 2015 ...masa ni umur along baru setahun...
tahun 2016 pergi langkawi lagi...dah macam kena jadi acara tahunan ni...hehe..masa ni along dah 2tahun 8bulan...dan dah ada adik pun...angah 7bulan...yang pakai baju belang tu damia...sepupu kamcing along...
Destinasi : Pulau Langkawi
Tarikh : 16/10/2016 hingga 18/10/2016
Ahli Rombongan : Saya , suami , zara , asri , mak , adik , abang , kakak ipar ,  damia , umaira , aufa

berikut saya nak kongsi senarai semak persediaan ke pulau langkawi :

1. Tempah tiket feri - DONE - Pulau Langkawi Part 1
2. Tempah penginapan - DONE - Pulau Langkawi Part 3
3. Set persalinan papa,mama,along,angah : baju, seluar, pakaian kecik, tudung, lampin pakai buang, stokin, tuala anak, baju renang - DONE
4. Plastik besar dan kecil : besar untuk letak baju terpakai , kecil untuk letak lampin pakai buang terpakai - DONE
5. Set kebersihan : deodoran, berus gigi, ubat gigi, sabun, tisu basah, sikat, berus botol, sabun botol - DONE
6. Set kecemasan : ubat demam, minyak telon, termometer - DONE
7. Makanan dan minuman : biskut, air masak,  susu along, bubur frozen angah - Pulau Langkawi Part 4 - DONE
8. Gendongan bayi dan buai - DONE
 9. Thermos, food jar , sudu , bekas makanan - DONE
10. Alat komunikasi : telefon , charger , kamera - DONE 
11. Senarai tempat menarik - TAK DONE , huhu


**IKLAN**

RM 39 PERCUMA POS SEMENANJUNG
whatsapp 0195555740 untuk pertanyaan / pembelian 

FREE Hygiene Cover !
FEATURES:
  • Small, portable and easy for mom-on-to-go 
  • Soft and comfortable
  • Easy to use and to clean
  • Hygiene cover included 
  • Made from 100% food grade silicone
  • BPA Free
  • Capacity : 4oz /90ml
  • Size : 14.5cm x 8.5cm

HOW TO USE:
  • Wash the silicone manual breastmilk collector thoroughly before use*.
  • Place it to your breast and give a light squeeze to apply some suction, while you are pumping or baby is latching on the other breast.
  • If needed, reposition the manual breastmilk collector and give another squeeze until you get suction for the milk to flow down.
  • Collected milk can be kept in Autumnz breastmilk storage bottles or pre-sterilised Double Zip Lock breastmilk storage bags.

Alhamdulillah dan syukur, segalanya dengan izin-Nya

Thursday, October 20, 2016

Pulau Langkawi Part 1 : Bawa Kereta Ke Pulau Langkawi

Assalamualaikum semua,


Destinasi : Pulau Langkawi
Tarikh : 16/10/2016 hingga 18/10/2016
Ahli Rombongan : Saya , suami , zara , asri , mak , adik , abang , kakak ipar ,  damia , umaira , aufa

untuk cuti-cuti kali ini , saya bawa kereta ke langkawi , sebab : 
1. seorang dari ahli rombongan pakai kerusi roda
2. ada tiga orang kanak-kanak dan dua bayi...tak cukup tangan , nak dukung anak dan nak bawa bag lagi(konon,hehe)
3. senang nak bawa balik hasil membeli belah..kekeke..

ada dua syarikat feri yang boleh bawa kereta :

dua syarikat ini menawarkan harga yang sama, berbeza waktu perjalanan sahaja..roro gerak jam 1 dan auto gerak jam 11..saya pilih langkawi ro-ro ferry services sdn bhd , sebab famili dari ipoh tidak terkejar-kejar untuk sampai sejam awal sebelum feri berlepas...

pada 5/10/2016 saya dah tempah tiket feri..tempah online sahaja...nak walk-in pun boleh...tapi ikut nasib la..kalau penuh padan la muka...kekeke...cara nak tempah tiket seperti berikut :

1. sediakan geran kereta  dan nama serta nombor KP 
3.  pilih perjalanan , tarikh , cc kereta dan bilangan penumpang...klik check availability...jika keluar warna hijau dan kuning...alhamdulillah...masih kosong..jika keluar warna merah...alhamdulillah juga...sebab dah penuh...hahaha...selamat duit anda..lepas tu klik continue...masukkan maklumat kereta , maklumat penumpang dan upload gambar geran&gambar ic pemandu...klik continue untuk bayaran...nak pakai kat kredit/debit boleh...nak pakai perbankkan online pun boleh...dah siap bayar , dia akan e-mail booking confirmation ...sila cetak ya..

ini pula persediaan pada hari perjalanan :
1. bawa booking confirmation...pastikan berada di jeti kuala perlis sejam awal..sampai jeti terus berurusan kat pejabat ro-ro...lokasi pejabat kat sebelah masjid..
2. makan sebelum perjalanan atau bawa bekal makan dalam feri...perjalanan mengambil masa dalam 2jam ke 2jam setengah


lepak-lepak...sementara tunggu jam 12..
hati-hati naik tangga ke dek penumpang...terutama pada yang bawa anak kecil...

opah dan cucu-cucunya


kos untuk tiket feri kami seperti berikut :
1. kereta bawah 1500 cc : RM 250 (percuma tiket untuk pemandu)
2. kereta bawah 2000 cc : RM 300 (percuma tiket untuk pemandu)
3. tiket penumpang dewasa : RM 36 x 4org (dua hala) = RM 144
4. tiket penumpang kanak - kanak : RM 26 x 3org (dua hala) = RM 78
5. tiket penumpang bayi : RM 6 x 2org (dua hala) + RM 12
JUMLAH = RM 784

untuk tiket penumpang, nak beli sekali online boleh, nak beli masa hari perjalanan pun boleh...selamat sikit...kot-kot ada penumpang yang tak dapat nak pergi di saat akhir..tak adalah rugi sangat...
WIDE NECK BREASTMILK STORAGE BOTTLES 4PCS - CLEAR...RM 24/box...beli 3 box percuma pos semenanjung..whatsapp PROMOWIDE ke 0195555740...hanya di FB/INSTAGRAM : big4pocket


 Alhamdulillah dan syukur, segalanya dengan izin-Nya

Wednesday, August 3, 2016

Resepi Jemput - Jemput Labu

Assalamualaikum,
 Hi uolsss, 
 Tahukah anda, labu yang terjun bersama luncai sedap di masak jemput - jemput...haaa..nampak cam tengah garu kepala kan...hehe...meh sini acik nak tunjuk resepi jemput-jemput labu langkah demi langkah siap ada gambar lagi...


Bahan-bahan
Labu
Tepung gandum
Gula
Garam
Air






Cara-cara


 1. Kupas kulit labu dan potong dadu. Basuh bersih , rebus/kukus sehingga lembut..dalam 5 ke 10 minit..

 
 2. Tos kan labu , kemudian lecek sehingga hancur. Sukat labu mengunakan cawan.
 
  
Saya sukat pakai cawan ni. Dapat dalam 1 1/2 cawan. Sukat tepung gandum sama sukatan labu 1 1/2 cawan.



 
 4. Masukkan labu , tepung gandum , gula dan garam dalam mangkuk. Gaul sebati. Gula dalam 8 sudu besar dan garam 2 sudu kecil. Ni manis dan masin tekak saya. Ikut tekak kome la ye.
5. Masukkan sedikit air jika adunan terlalu pekat. Atau tambah tepung jika adunan terlalu lembut.
6. Panaskan minyak, jemput - jemputkan adunan dalam kuali. Masak sehingga kuning keemasan.
 
 
 Tadaaa dah siap jemput - jemput labu. Jemput makan

**iklan**
 
set cooler bag, ice pack dan storage bottle...RM 55 termasuk kos pos..whatsapp PROMOCB ke 0195555740 untuk diskaun 5%...hanya di FB/INSTAGRAM : big4pocket

Alhamdulillah dan syukur, segalanya dengan izin-Nya

Saturday, October 17, 2015

Album Pulau Langkawi

Assalamualaikum,

Album cuti-cuti langkawi dah siap...tak sabar nak hantar print kat pixajoy...dah xtau album ke berapa dah...banyak sangat...asal ada promosi je mesti beli...hikk...

siapa2 yang berminat nak buat album boleh klik banner kat atas ni...yang penting murah dan berkualiti...nak senang pilih je templates yang pixajoy sediakan , susun2 gambar dan hantar print...mudah yang amat...tunggu seminggu album sampai kat rumah...

kome2, yang gambar banyak berkepok2 simpan kat memori kad tu, sat ni kena virus...nangis la sorang2 kat bucu dapur...awak gelak kan aje...bhahaha...


** #sayajualqasehgold , #sayajualautumnz , #sayajuallacte , #sayajualmalish , #sayajualrumbletuff , #sayajualchahayabeauty , #qasehgold , #autumnz , #lacte , #malish , #rumbletuff , #chahayabeauty whatsapp laju2 kat no 0195555740...

**bagi anda yg masih mencari produk yg sesuai utk menghilangkan jerawat, sila hubungi sy di talian 019-5555740...untuk info produk klik sini..untuk info pengalaman sy sbg pengguna chahaya beauty klik sini...

 Alhamdulillah dan syukur, segala dengan izin-Nya




Wednesday, June 3, 2015

Hari Keluarga Hj Surat & Hjh Mariam

Assalamualaikum,


Hi, saya safiya...saya tengah nangis sambil tutup mulut...waaaawaaaaawaa....ini la hobi saya selama dua hari satu malam kat Sahom Farm Retreat Perak...anak siapa la ni ye...ishhhishhh...
 
Pintu Utama Kampung Warisan , Sahom Farm Retreat Perak

 Safiya tengah pilih batu untuk buat batu seremban...hehe..

Ahli rombongan dari ipoh terdiri daripada mia, mira , kak lin, nuar, mak, ayah, safiya dan mama safiya...kami gerak dari ipoh lebih kurang jam 11pg...dan lagi mak budak berdua ni gi shopping kat baby fair... ngeeee...anak2 tinggal ngan opah jap...jalan laju2 ambil goodies bag dan cuci mata sambil kak lin cuci poket pastu balik...huhu...balik dengan yakin nya gi ambil penumpang terus masuk lebuhraya utara selatan...padahal xtau pun sahom tu kat mana...hahaha...dah masuk simpang kuala dipang berhenti jap kat tepi medan cahaya...pastu baru kalut nak call org...call yob kebetulan dema dah sampai jeram...follow la muntot gen2 dema...hikkk...fuhhhh lap peluh jap...

kami sampai kat sahom lebih kurang 12 lebih ...keluarga ayong, ocik, ijan, abg yil, mak nyah, acu dan oncu dah ada kat  kolam mancing...gerak beramai2 ke kampung warisan untuk makan tengahari...keluarga ongah sampai masa kami tengah berenang2 mandi kolam...
ingat tak kisah bekas merah dan bekas putih ni kome...awok kalau igt mesti gelak...hehe..kelako...walaupun ada 'miscommunication' sikit...kenyang jugak sudahnya...blurpppp...alhamdulillah...

aktiviti petang...mandi kolam...cer tgk mia..hehe over kan...safety first...heeee...kolam ni sekali dalam pakej...sewa satu kampung free kolam...rendam sampai la kecut...dah kecut2 pun safiya xnak naik...seronok sangat la dapat main air lama2...
video 
 aksi terjun berirama oleh syafik renong....hahaha...kredit ijan untuk video ni...

hasil hari pertama kaki pancing.. 
 hasil hari kedua...lumayan...

aktiviti malam tengok bola sambil ber BBQ...riuh sekampug wehhhh, walaupun hanya menang sorak...
safiya tido kena pakai stoking...kat sini sejuk macam kat london kot...bilik kami atas bukit dan tiada pintu antara bilik dan beranda...jd tidur malam bertemankan angin luar gitu...yang jenis ngigau masa tidur tidak digalakkan duk bilik ni...ada yang bangun tidur sedar2 dah kat kaki bukit...hahaha...serammm...
maisara dan ammar peserta yang paling awal bangun pada hari kedua...kul 5pg dah bangun...teman mak yong masak nasi kerabu ye...
nasi kerabu oleh kak yong , sarapan pagi hari ahad...

nahhhh..penuh pinggan...

sengkuang calit...

 aktiviti hari kedua...sambut hari ibu...
 dan sambut hari jadi
 dan aktiviti tukar-tukar hadiah...untung balik balik pancing terus dapat hadiah...
dan aktiviti bergambar...kami sekeluarga...seronok berkumpul...lepas makan tengahari lebih kurang jam 3pm semua bergerak pulang...

Hari keluarga waris Hj Surat & Hjh Mariam
Lokasi : Sahom Farm Retreat Perak
Tarikh : 23/5/2015 - 24/5/2015
Jutaan TERIMA KASIH kepada penaja
Lokasi : Ocik&Apak
Makan&minum : Ayong&Abg Wan
Kek : Makngah
Kuih muih : Oncu&mak su
dan semua yang terlibat tanpa tercicir...

 Kampung Warisan

Kampung Tepian Sungai...gambar ehsan dr kawan ijan...


Sahom Farm Retreat Perak
Konsep sewa : Sewa satu kampung dan kolam
Hubungi : En Saiful Bahari 0194578124
En Yakob 0142515121
Cik Ain 0174384271

** #sayajualqasehgold , #sayajualautumnz , #sayajuallacte , #sayajualmalish , #sayajualrumbletuff , #sayajualchahayabeauty , #qasehgold , #autumnz , #lacte , #malish , #rumbletuff , #chahayabeauty whatsapp laju2 kat no 0195555740...

**bagi anda yg masih mencari produk yg sesuai utk menghilangkan jerawat, sila hubungi sy di talian 019-5555740...untuk info produk klik sini..untuk info pengalaman sy sbg pengguna chahaya beauty klik sini...

 Alhamdulillah dan syukur, segala dengan izin-Nya







Wednesday, May 6, 2015

Grand Lexis Port Dickson

Assalamualaikum,
Bulan 10/2014...tengah belek2 email ternampak iklan grand lexis kat groupon...harga RM540 untuk 2D1N...pastu kan...terrrrbeli...ngeee...harga biasa untuk deluxe suite RM7XX lebih...ada la murah sikit...

Ahli rombongan seramai 5org...4 dewasa 1 bayi...masa ni safiya baru 10 bulan...kami gerak dari ipoh lebih kurang jam 8.30pg...tengahari kami singgah makan kat hentian RnR seremban...

apehe??
berkelah sambil buang masa...heeeee...sebab waktu check in kul 4ptg...perhhh...lama lagi...

tu...tu...lagi  21km dari exit tol seremban 2...

tengah beratur nak check in...ramai kot...

dah dapat bilik...yeayy...

ada dua katil king...kat hujung tu ada dapur...hujung blah sini ada sofa..

ada air segera, peti ais dan microwave...

 Taraaa...ada kolam...

muka xsabar nak mandi kolam...

tamat sisi pertama berenang...safiya dah gigil2 sejuk...hikk...

sesi lompat2 atas katil plak...

petang skit kami gi jalan2 sekitar hotel..

kolam awam

opah dan safiya...safiya copy paste muka opah...kan2??

kami...mak, adik, safiya dan puan oren...tuan oren xikut...rehat dalam bilik penat drive...

antara aktivi yang ada kat sini...
memanah...ni kena bayar...xigt dah berapa...
bola tampar

gelongsor angin...hehe...main buh je kan...apa nama xtau...

malam lak kami keluar ke pekan PD, cari makan...masing2 dah lapar....

hari kedua...bangun je terus terjun kolam...check out kul 12...terus gi pekan PD..dah terliur2 nak makan masak lemak cili api ikan sembilang...wawaaaawaaa....kedai tu tutup plak...kecewa tau...

lepas makan singgah muzium tentera...bawak safiya lawatan sambil belajar...ngeeee...

ahli rombongan....td khabo muka safiya copy paste muka opah kan...cerr tgk...betul kan...

mama dan safiya nak balik ipoh dahhh...meh nak kongsi tips skit...

Tips untuk ke Grand Lexis Port Dickson
1. Sedia tabung khas, simpan sehari dua ringgit...setahun dah ada RM730...
2. Beli kupon/book ketika promosi...
3. Bawa bekal makanan yang tahan lama...contoh sambal ikan bilis/sambal hitam pahang/daging dendeng
4. Gi ramai2...bilik sebelah 3 kereta kot satu bilik...

 mama mengidam nak gi Lexis Hibiscus Port Dickson plak...adehhhh...


** #sayajualqasehgold , #sayajualautumnz , #sayajuallacte , #sayajualmalish , #sayajualrumbletuff , #sayajualchahayabeauty , #qasehgold , #autumnz , #lacte , #malish , #rumbletuff , #chahayabeauty whatsapp laju2 kat no 0195555740...

**bagi anda yg masih mencari produk yg sesuai utk menghilangkan jerawat, sila hubungi sy di talian 019-5555740...untuk info produk klik sini..untuk info pengalaman sy sbg pengguna chahaya beauty klik sini...

 Alhamdulillah dan syukur, segala dengan izin-Nya

Menarik Di Sini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...